woensdag, 6. februari 2019 - 10:30 Update: 06-02-2019 11:10

Verdwenen Belgische jongen na 20 jaar gezond en wel teruggevonden

Verdwenen Belgische jongen na 20 jaar gezond en wel teruggevonden
Foto: Opsporingsbericht Child Focus
Brussel

Simon Lembi die jongen die sinds 12 november 1999 op 14-jarige leeftijd verdween, is gezond en wel teruggevonden. Dit heeft het Brussels parket bekendgemaakt zo melden meerdere Belgische media woensdag.

De jongen verdween destijds in Brussel en is inmiddels 33 of 34 jaar oud. 

Het gaat om een van de oudste verdwijningsdossiers van België. Lembi is van Angolese afkomst en verdween in 1999 vanuit zijn woning in de Brusselse gemeente Sint Gilles. Volgens de Franstalige krant Sudinfo bracht een getuige de speurders in november op het spoor van de inmiddels volwassen Lembi. Volgens de krant zou Lembi niet ontvoerd zijn, maar zijn weggelopen. Hij werd gezond en wel teruggevonden 'ergens in Eurpa waar hij een nieuw leven heeft opgebouwd', aldus de krant.

Tien dagen voordat Lembi verdween, was zijn aleenstaande moeder met hem en nog drie kinderen in Brussel aangekomen, waar zij een OCMW-woning aangeboden kregen. Lembi's moeder, Marie-Jeanne, vertelt in een interview met La Dernière Heure.dat zij de 14-jarige Simon op 12 november 1999 toestemming had gegeven om tv te gaan i;jken in een opvangcentrum in Parmestraat. Dat centrum was vijf minuten lopen vanaf hun woning en was de enige plek die Simon kende. 

Volgens moeder Marie-Jeanne was het uitgesloten dat de jongen was weggeloen. De toen 14-jarige jongen was erg verlegen, kende niemand in de hoofdstad, sprak amper drie woorden Frans en had nog nooit het openbaar vervoer genomen. Bovendien had hij volgens Marie-Jeanne geen geld of gsm bij zich. Was Simon betrokken geraakt bij een ongeval? Dan zou zijn lichaam toch zijn gevonden, aldus de vrouw.

Foto: Simon Lembi, vermist sinds 1999