woensdag, 8. januari 2020 - 8:28 Update: 08-01-2020 14:36

Iran vuurt raketten af op Amerikaanse legerbases in Irak

iran, afvuren, raketten, amerikaanse legerbases, irak
Foto: Printscreen / YouTube / Global News
Irak

In het Iraakse Ain-al -Asad en Erbil zijn vannacht Amerikaanse luchtmachtbases getroffen door meerdere raketten.

Dat hebben het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd. Volgens Amerikaanse media heeft de Iraanse Revolutionaire Garde verantwoordelijkheid voor het raketvuur opgeëst.De aanval is een vergeldingsactie van Iran voor het vermoorden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Verenigde Staten. 

Verschillende berichtgeving over slachtoffers

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat er bij de aanvallen geen gewonden zijn gevallen. Het Pentagon meldt dat de troepen gewaarschuwd waren en zich op tijd in bunkers in veiligheid konden brengen. Volgens Iran zouden er wel slachtoffers zijn. Autoriteiten spreken van 80 Amerikaanse doden. Ook zou er volgens het land grote schade zijn aan Amerikaans militair materieel. De Iraakse regeing meldt dat er geen Irakezen gewonden zijn gevallen.

Op de basis Ain-al -Asad  verblijven ook veel Europese soldaten, onder wie ongeveer 70 Noren en 130 Denen. Beide landen melden dat er onder hun militairen geen gewonden zijn gevallen. Dat geldt ook voor de aanwezige Poolse soldaten, laat Polen weten. Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft laten dat er ook geen Nederlanders zijn omgekomen of gewond zijn geraakt, zo meldt het AD.