maandag, 20. juli 2020 - 9:57 Update: 20-07-2020 17:57

Twee militairen omgekomen bij helikoptercrash in Caribische Zee

NH90 archief foto ter illustratie
Foto: Defensie
Aruba

Bij een crash met een NH90-maritieme gevechtshelikopter zijn 2 van de 4 bemanningsleden om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Beide militairen hebben de rang van luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie. De helikopter raakte zondag aan het einde van een kustwachtpatrouille te water in de Caribische Zee, vlakbij Aruba

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer maakte dit bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. De families van de omgekomen militairen waren toen al door Defensie op de hoogte gebracht.

De 2 andere bemanningsleden hebben geen ernstig fysiek letsel.

De NH90 maakt deel uit van het patrouillevaartuig Zr.Ms. Groningen. Een kustwachthelikopter en Defensieduikteam ondersteunen Zr.Ms. Groningen om de NH90 veilig te stellen. Daarbij heeft vooral de flight recorder (zwarte doos) prioriteit.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Inspectie Veiligheid Defensie onderzoek gaat doen.

Update 1.30 uur: Black-box geborgen

De krijgsmacht heeft 20 NH90-helikopters. Het is voor het eerst dat er een ongeluk is gebeurd met dit type toestel. Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest. De black-box met de vluchtgegevens van de gecrashte NH-90 is maandag geborgen. Dat betekent dat deze beschikbaar is voor het onderzoek naar de toedracht.

Categorie: