woensdag, 9. september 2020 - 14:26 Update: 09-09-2020 14:55

Branden vluchtelingenkampen Lesbos, 1 miljoen euro beschikbaar gesteld

asielopvang
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Lesbos/Griekenland

Vannacht hebben op het Griekse eiland Lesbos meerdere branden gewoed in opvangkampen voor vluchtelingen. Door de branden moesten duizenden mensen vluchten die nu nog meer ontheemd zijn.

Nederlandse en EU-steun

De Griekse autoriteiten werken nu met man en macht om deze chaotische situatie onder controle te krijgen en te bezien wat zij nodig hebben, ook met het oog op de recente coronabesmettingen op Lesbos. Staatssecretaris Broekers-Knol liet eerder vandaag al weten dat zij haar Griekse collega Koumoutsakos, mede namens minister Kaag die over humanitaire noodhulp gaat, heeft laten weten dat het Nederlandse kabinet paraat staat om Griekenland verder te ondersteunen. Ook via de EU zal Nederland indien gewenst bijdragen.

1 miljoen euro beschikbaar gesteld

Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan Griekenland. Het geld is bedoeld om er vluchtelingen en migranten te kunnen opvangen en hen onderdak en basisbehoeften als voedsel, medische hulp en psychosociale steun te bieden, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekendgemaakt.

'Menswaardige opvang bieden'

Waar de humanitaire bijdrage precies wordt ingezet, wordt in overleg met de Griekse autoriteiten en op basis van informatie van hulporganisaties bepaald. Kaag: ‘We zijn solidair met de vluchtelingen en migranten en met de Grieken. Het is vreselijk dat zovelen in het opvangkamp, waar de omstandigheden al zo dramatisch waren, zijn getroffen door de branden. Onze prioriteit is nu om menswaardige opvang te bieden.’

Afspraak overleg in Nederland gecanceld

Koumoutsakos zou donderdag en vrijdag in Nederland zijn om te spreken over de Grieks-Nederlandse samenwerking voor de opvang van minderjarigen op het vaste land van Griekenland en het verbeteren van het Griekse voogdijsysteem. Uiteraard is nu zijn volledige aandacht voor deze gebeurtenissen vereist en zal hij dus niet afreizen naar ons land. 'Ondertussen gaat onze inzet onverminderd door om eind september de eerste opvanglocatie voor minderjarige vreemdelingen van de eilanden te openen. Twee andere opvanglocaties voor deze kwetsbare groep zullen zo spoedig mogelijk volgen', aldus Broekers-Knol.