woensdag, 30. maart 2022 - 11:52

'Aantal mensen met dementie stijgt hard, minister moet zorgarme jaren verhogen'

Oude man
Foto: SXC
Utrecht

Morgen voert de Tweede Kamer een Commissiedebat over dementiezorg. Het is volgens Julie Meerveld van Alzheimer Nederland heel belangrijk dat in dit debat Kamerleden aandringen op een integrale benadering van dementiezorg om het aantal zorgarme jaren te vergroten.

'Het aantal mensen met dementie verdubbelt namelijk in de komende twintig jaar tot ruim een half miljoen', aldus Meerveld. 'De zorg voor deze groeiende groep is één van de grootste uitdagingen van de toekomst. Dementie is een van de duurste ziektes en laat bovendien de sterkste kostenstijging zien. Ook neemt het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers af.'

Meerveld: 'Het is daarom van het grootste belang dat de overheid nú gaat inzetten op beleid dat wonen, welzijn, samenleving én zorg verbindt en het aantal zorgarme jaren verhoogt. Dat kan bijvoorbeeld door inzet op:

  • Een dementievriendelijke woning waarin mensen met én zonder zorgvraag kunnen wonen.
  • Activiteiten, zoals de dagbesteding, de zorgboerderij en vrijwilligerswerk, zijn erg belangrijk voor mensen met dementie én hun naasten.
  • Ondersteuning voor de mantelzorger door de inzet van de casemanager dementie en respijtzorg.
  • Slimme technologie die de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen en de werkdruk voor professionals, naasten en mantelzorgers verlagen.
  • Een dementievriendelijke samenleving, een dementievriendelijke buurt, waarin mensen dementie kunnen herkennen en weten hoe om te gaan met mensen met dementie.
  • Eind 2025 moet de Zorgstandaard Dementie zijn ingevoerd. In de Zorgstandaard Dementie is beschreven op welke ondersteuning en zorg mensen met dementie en mantelzorgers kunnen rekenen.
  • Een goede hersengezondheid is belangrijk om het risico op dementie te verminderen of dementie uit te stellen.'
Categorie:
Provincie:
Tag(s):