maandag, 6. februari 2023 - 15:39 Update: 07-02-2023 14:45

Oppervlak door aardbeving getroffen gebied Turkije zo groot als Nederland en België samen

aardbeving-turkije-gebied
Foto: usgs
Den Haag

Turkije is in de nacht van zondag op maandag getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. 'Het epicentrum van de aardbeving, die maandag 6 februari om 02.17 Nederlandse tijd plaatsvond, ligt in de buurt van de Turkse plaats Nurdağı', zo meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS (US Geological Survey) maandag.

Honderden doden

Door de beving stortten honderden gebouwen in en vielen er honderden doden. Ook zijn er een nog onbekend aantal gewonden gevallen en worden er honderden personen vermist. Op de foto is het gebied dat is getroffen rood gekleurd. Het gaat om een oppervlak ongeveer zo groot als Nederland en België samen.

Zuiden van Turkije nabij noordgrens Syrië 

De aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter vond plaats in het zuiden van Turkije nabij de noordgrens van Syrië. De aardbeving vond plaats op een diepte van 18 km. 

Naschok

'De aardbeving werd 11 minuten later gevolgd door een naschok met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter . De aardbeving lijkt verband te houden met de Oost-Anatolische breukzone of de Dode Zee-transformatiebreukzone', aldus USGS.

USAR.NL naar Turkije

Premier Rutte heeft op twitter aangegeven dat het Nederlandse reddingsteam USAR.NL wordt ingezet om te zoeken onder het puin naar overlevenden. Het team vliegt maandagavond naar Turkije.

Speciaal rekeningnummer Rode Kruis geopend voor slachtoffers 

Het Rode Kruis heeft een speciaal rekeningnummer geopend om de slachtoffers van de aardebeving te helpen: Giro 7244

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: