donderdag, 9. juni 2016 - 15:44 Update: 09-06-2016 15:53

MKB krijgt steeds meer last van cybercriminelen

MKB krijgt steeds meer last van cybercriminelen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Cybercriminelen richten zich sinds enige tijd steeds meer op het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit blijkt uit strafrechtelijke onderzoeken', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

RAT

Zij gebruiken hiervoor de zogenaamde 'Remote Access Trojan' (RAT), een besmetting met kwaadaardige software dat hen in staat stelt alles op computers van bedrijven en privépersonen te volgen. De cybercrimineel krijgt via de besmette computer onder meer toegang tot gevoelige bedrijfsinformatie, computergedrag en gewoontes.

Vervolgens wijzigt de cybercrimineel één van de zakelijke bankrekeningnummers in dat van hemzelf. Nietsvermoedend maakt de gebruiker geld over naar deze rekening. Het gevolg hiervan is grote financiële schade. In diverse strafrechtelijk onderzoeken blijkt dat de schadebedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Dit had voorkomen kunnen worden met grotere kennis van het bestaan van RAT’s.

Bescherming tegen RAT-malware

MKB-Nederland informeert via haar infoblad over de 'RAT'tenplaag in het MKB. Leden van het midden en kleinbedrijf leren hoe een RAT-aanval tot stand komt, wat de aanpak van de cybercrimineel is, maar vooral ook hoe zij hun bedrijven kunnen beschermen tegen (RAT-)malware.

Isoleren na besmetting

En als het dan toch is misgegaan? Dan wordt geadviseerd het besmette systeem te isoleren door de netwerkverbinding te verbreken en aangifte te doen. Belangrijk is het systeem aan te laten staan, zodat de politie de sporen op jouw computer zeker kan stellen, maar gebruik de desbetreffende computer niet meer tot uw computer volledig vrij is van malware. Waarschuw bovendien de bank en volg de instructies op. Lees tenslotte over RAT en voorkom dat jouw computers nogmaals besmet kunnen raken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):