vrijdag, 16. december 2016 - 8:03

Dekkingsverplichting voor gebieden met verminderd mobiel bereik

Dekkingsverplichting voor gebieden met verminderd mobiel bereik
Foto: SXC
Den Haag

Het kabinet wil de mondiale koppositie die Nederland heeft op het gebied van draadloze communicatie versterken. Daarom gaat minister Kamp van Economische Zaken bij de toekomstige veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, een dekkingsverplichting opleggen. De verplichting geldt specifiek voor bewoonde gebieden in Nederland waar de mobiele verbinding nog niet goed genoeg is. Dit heeft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Eerder deze maand bestempelde het kabinet ‘altijd en overal’ toegang tot draadloze communicatie al tot een basisbehoefte.

Minister Kamp: “Ons doel is dat overal in Nederland, altijd tenminste één netwerk voor mobiel bellen en internet beschikbaar is. Door de dekkingsverplichting bij toekomstige frequentieveilingen moeten aanbieders er voor zorgen dat er overal een betrouwbare en snelle mobiele verbinding is. Dat is belangrijk voor consumenten én ondernemers. Draadloze communicatie heeft zich immers ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie.”

Vraag naar digitale connectiviteit groeit jaarlijks met veertig procent

Uit onderzoek van TNO en Dialogic naar de digitale infrastructuur in Nederland blijkt dat de vraag naar draadloze communicatie de komende jaren met veertig procent per jaar gaat groeien. Deze groei wordt gedreven door een steeds groter aanbod van diensten en toepassingen, maar ook door de toenemende afhankelijkheid van digitale diensten in het dagelijks leven. Onvoldoende toegang tot snelle en betrouwbare draadloze communicatie zorgt niet alleen voor ongemak, maar kan ook economische groei in de toekomst belemmeren.

Het kabinet heeft zich daarom tot doel gesteld dat in 2025 elke Nederlander gebruik kan maken van een internetverbinding met een snelheid van minimaal honderd Megabit per seconde, ook in de zogenoemde buitengebieden. Door gezamenlijke inspanningen van marktpartijen, overheden en burgerinitiatieven beschikt 91% van de huishoudens al over deze snelheden. Mede door de aangekondigde maatregelen neemt dit percentage de komende jaren snel toe.

Mondiale koppositie Nederland qua beschikbaarheid en snelheid

Nederland heeft nu een mondiale koppositie als het gaat om de beschikbaarheid en snelheid van vaste en draadloze verbindingen zoals Wi-Fi en 4G. Nederland behoort als enige Europese land zowel qua dekking als qua snelheid van mobiel internet (4G) tot de top-tien van de wereld. Uit onderzoek dit jaar in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat Nederland een 4G-dekking van ruim 99% kent.

Om Nederland leidend te laten blijven, presenteert het ministerie van Economische Zaken in het voorjaar van 2017 de doelstellingen, voorwaarden en momenten van uitgifte voor nieuwe vergunningen op het gebied van mobiele communicatie. Zo kunnen aanbieders van mobiele communicatie hun investeringsplannen, voor bijvoorbeeld mobiel internet via 5G, tijdig afstemmen met de overheid en afnemers. In de provincie Groningen wordt nu al samen met de sector geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de 5G-technologie.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):