woensdag, 30. december 2015 - 11:32

CBS: Beeld economie verbetert gestaag

CBS: Beeld economie verbetert gestaag
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Net als in de voorgaande maanden staan bijna alle bepalende seinen voor de stand van de Nederlandse economie op groen, meldt CBS. De meeste indicatoren in de CBS Conjunctuurklok van december 2015 doen het beter dan hun langjarige trend. Het beeld van de conjunctuur is weer iets beter dan in de vorige maand.

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

Producenten en consumenten minder positief

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in december iets afgenomen. Vooral over de toekomstige productie waren ze minder positief. Het vertrouwen van consumenten nam ook af. Consumenten oordeelden vooral minder positief over de economische situatie. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen liggen echter ruim boven hun langjarig gemiddelde.

Investeringen, consumptie huishoudens en export goederen groeien

Het volume van de investeringen in materiële vaste activa was in oktober bijna 4 procent groter dan in oktober 2014. De stijging is kleiner dan een maand eerder. Dat komt doordat de investeringen in woningen minder sterk groeiden en de investeringen in infrastructuur krompen. De investeringen in personenauto’s waren echter weer aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Dat kan samenhangen met de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016.

De export van goederen groeit gestaag door. Het volume van de export van goederen was bijna 4 procent groter dan in oktober 2014. De stijging is wat groter dan in de voorgaande maand, toen de export met 1,5 procent groeide. In oktober groeide vooral de export van aardolie- en chemische producten.

Consumenten hebben in oktober bijna 2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in oktober 2014. Ze hebben vooral meer gas gestookt doordat oktober dit jaar een stuk kouder was dan vorig jaar.

Productie industrie groeit

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de elektrische-apparaten en chemische industrie produceerden aanzienlijk meer.

Aantal faillissementen verandert nauwelijks

In november 2015 is er, voor zittingsdag gecorrigeerd, 1 faillissement meer uitgesproken dan een maand eerder. De meeste faillissementen zijn gevallen in de handel en financiële dienstverlening.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):