vrijdag, 15. januari 2016 - 9:23

CBS: Detailhandel zet minder om in november

CBS: Detailhandel zet minder om in november
undefined

In november heeft de detailhandel 2,2 procent minder omgezet dan een jaar eerder, meldt CBS. De daling is deels te wijten aan een ongunstigere samenstelling van de koopdagen. De omzet van de winkels in non-foodartikelen lag ruim 5 procent lager. Ook de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen kromp licht. De online omzet is in november met ruim 24 procent gegroeid.

November heeft in 2015 een zaterdag minder en een maandag meer dan in 2014. Doorgaans wordt er op een zaterdag meer omgezet, waardoor de samenstelling van koopdagen in november een negatief effect heeft.

Aanzienlijke krimp omzet non-foodwinkels

De omzet van winkels in non-foodartikelen was in november 5,1 procent kleiner dan in november 2014. Het volume (de verkopen) kromp met 5,4 procent, terwijl het prijsniveau wat hoger was dan een jaar eerder. In bijna alle onderscheiden branches was de omzetontwikkeling negatiever dan in oktober.

De winkels in kleding leden ruim 11 procent omzetverlies. Een maand eerder groeide de omzet van deze winkels nog licht. De omzetdaling van de kledingwinkels is onder meer te wijten aan het zachte herfstweer, maar in welke mate kan op basis van deze cijfers niet worden vastgesteld. Het was in november aanzienlijk warmer dan een jaar eerder, waardoor de winterkleding minder aftrek vond. Ook was het relatief nat in november.

De winkels in huishoudelijke artikelen noteerden de grootste omzetdaling, van ruim 20 procent. Ook de drogisterijen leden voor het eerst in ruim een jaar omzetverlies. Daarentegen groeide de omzet van winkels in woninginrichtingsartikelen wel, namelijk met bijna 4 procent.

Categorie: