maandag, 18. januari 2016 - 11:07 Update: 18-01-2016 11:55

Vrouw krijgt op hogeschool minder betaald dan man

Vrouw krijgt op hogeschool minder betaald dan man
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Uit een onderzoek van het College voor Rechten van de mens blijkt dat vrouwen die op een hogeschool werken gemiddeld minder verdienen dan hun mannelijke collega's die hetzelfde werk doen. Het College onderzocht hiervoor zes van de 37 hogescholen. Dit meldt het College voor de Rechten van de mens maandag.

Voor het onderzoek zijn de salarisgegevens van 4301 vrouwen 3218 mannen bekeken. Zij zijn allemaal werkzaam bij de zes hogescholen. Valkuilen die ongelijke beloning in de hand weken zijn bijvoorbeeld het bepalen van de aanvangssalarissen op basis van salarisonderhandeling in plaats van op relevante werkervaring, salarisgaranties bieden, bij de inschaling aansluiting zoeken bij het laatstgenoten salaris (zonder te kijken of de vorige functie aansluit op de huidige) en geen of onvoldoende geld toekennen bij bevordering.

Bij onderzoek van de vijf functiegroepen constateerde het College dat de 3218 mannen gemiddeld 4.258 euro per maand verdienen en de 4301 vrouwen 3.798 euro. Het gemiddelde salarisverschil bedraagt hiermee 10,8 procent. Het verschil kan deels worden verklaard door factoren als functieniveau, werkervaring of functioneren. Maar een deel van het verschil is onverklaarbaar.

Collegevoorzitter Adriana van Dooijeweert zegt tegen de NOS dat het geen kwade opzet is. ´Veel mensen van personeelszaken beseffen niet dat hun werkwijze ertoe leidt dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Ze proberen met goede bedoelingen maatwerk te leveren.´

 

Categorie:
Provincie: