dinsdag, 19. januari 2016 - 9:12

73% werknemers verwacht dat robotisering voor werkloosheid zal zorgen

73% werknemers verwacht dat robotisering voor werkloosheid zal zorgen
Foto: Pal Robotics
Diemen

Nederland vreest robotisering en automatisering op de werkvloer. Bijna driekwart van de werkenden in Nederland denkt dat deze ontwikkelingen gaan zorgen voor werkloosheid. Ons werk wordt overgenomen door slimme machines en computers, zegt werkend Nederland.

Dat is een van de uitkomsten van het nieuwste Randstad WerkMonitor onderzoek onder 810 werkenden. De gevolgen zullen straks, zo zeggen de werkenden, met name merkbaar zijn in de financiële sector en in vaktechnisch gespecialiseerde beroepen in productie en techniek. Medewerkers met lage en middelbare opleidingsniveaus, op lager managementniveau en ook werkenden bij de overheid moeten vrezen voor hun baan, zo denkt werkend Nederland.

Slimme computers

Niet alleen vreest 73 procent de gevolgen van robotisering en digitalisering voor werkenden in het algemeen, 64 procent denkt dat slimme computers ook de banen van hoogopgeleide professionals gaan overnemen. Overigens zijn laag opgeleiden meer beducht voor deze ontwikkelingen dan hoogopgeleiden: 87 procent versus 65 procent is bang voor groeiende werkloosheid. 
Aan de andere kant verwacht 37 procent van de ondervraagden dat de robotisering en digitalisering juist werkgelegenheid gaat opleveren. 

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad Groep Nederland: “Technologische ontwikkelingen zijn van alle tijden. Het zorgt voor een verschuiving van werk en het ontstaan van nieuw werk, niet per definitie voor minder werk. Ik zie juist kansen voor werkgelegenheid, mits werkenden zich blijven ontwikkelen zodat ze meebewegen met deze ontwikkelingen en niet achterop raken.”

Categorie:
Provincie: