zaterdag, 30. januari 2016 - 20:54 Update: 30-01-2016 21:09

'Economische situatie in Nederland verslechterd'

'Economische situatie in Nederland is negatiever'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De daling, die vorige maand begon, zet nu duidelijk door. De BeleggersBarometer komt deze maand uit op 116 punten en is daarmee bijna net zo laag als in oktober 2014, toen de index een duik nam naar 112 punten. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer.

Het oordeel van beleggers over de algemene economische situatie in Nederland is negatiever dan in december. Ook over de nabije toekomst is het sentiment onder beleggers steeds negatiever. Deze trend is ook terug te zien in de goede voornemens onder beleggers. Had vorig jaar januari nog 1 op de 5 beleggers het voornemen in 2015 meer te gaan beleggen, voor 2016 is dit nog maar 1 op de 7. Sparen is het meest populaire voornemen.

Het oordeel van beleggers over de algemene economische situatie van de afgelopen drie maanden is negatiever dan in december. De eigen financiële situatie van het huishouden is weliswaar onveranderd, maar beleggers hebben de afgelopen drie tot zes maanden wel de waarde van hun beleggingsportefeuille sterk zien dalen. Ook over de toekomst is het sentiment negatiever. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Ongetwijfeld heeft de sterke daling van de AEX in de eerste twee weken van januari effect op de stemming onder beleggers.” De stand van de AEX die beleggers over drie maanden verwachten is nu een stuk lager (428) dan de verwachting die men vorige maand (446) had. Dat beleggers de huidige lage AEX-stand in januari niet hadden verwacht, blijkt ook uit de schattingen in oktober 2015. Toen verwachtte men een stand die ongeveer 20 punten hoger lag dan de werkelijke stand van de AEX deze maand. “De negatieve toon zet zich ook door in de keuze voor het beleggen in risicovolle of minder risicovolle sectoren. Meer beleggers dan vorige maand vinden het nu een slechte tijd om te beleggen in risicovolle sectoren”, aldus Homan.

Sparen is het goede voornemen

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Opvallend is dat meer sparen het meest populaire voornemen onder beleggers (21%) is. Het voornemen om komend jaar meer te gaan beleggen is bovendien gedaald ten opzichte van een jaar geleden van 21% naar 15%. Homan: “Dit is opvallend omdat de spaarrente daalt. Al heeft de afgelopen tijd wel laten zien dat aan beleggen toch echt risico’s zitten.” Beleggers die komend jaar extra koopkracht verwachten, denken dit nauwelijks aan beleggen te besteden (10%), maar vooral aan leuke dingen doen (26%) en sparen (25%). Eén derde van de beleggers heeft helemaal geen financiële voornemens voor 2016.

CO2 belasting

Deze maand zijn beleggers ook gevraagd naar hun mening omtrent belastingen en subsidies voor schone energie. De helft van de beleggers vindt een CO2-belasting op producten die veel CO2 produceren, zoals vliegtickets en benzine, geen goed idee. 36% ziet een dergelijke belasting wel zitten. Mocht er toch een belastingverhoging komen, dan vindt iets minder dan de helft een verhoging tot en met 5% acceptabel als CO2 belasting. Een subsidie voor schone energie, zoals voor zonnepanelen of elektrische auto’s, is een stuk populairder. Ruim de helft van de beleggers staat achter een dergelijke subsidie. 53% van de Nederlandse beleggers vindt het beter om schone energie te subsidiëren dan het gebruik van vervuilende brandstoffen te bestraffen met hogere belastingen. Daar staat slechts 30% achter.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):