dinsdag, 16. februari 2016 - 13:44

‘Maatregelen minister Blok voor huurmarkt te beperkt'

‘Maatregelen minister Blok voor huurmarkt te beperkt'
Foto: fbf
Amsterdam

De onlangs aangekondigde maatregelen van minister Blok op de huurwoningmarkt zijn een goede stap, maar zijn ook nog veel te beperkt. Om woningnood in de vrije huursector te voorkomen, zijn dringend snelle en ingrijpende maatregelen nodig. De huursector heeft geen 30 jaar de tijd voor hervormingen. Dit stellen VGM NL, de brancheorganisatie van vastgoedmanagers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs onroerend goed NVM.

Zij presenteren vandaag voor de tweede keer gezamenlijk de cijfers van de Nederlandse huurmarkt, ditmaal over het vierde kwartaal van 2015. De organisaties staan gezamenlijk voor ruim 40.000 huurtransacties op jaarbasis, waarmee een marktaandeel van circa 46% is gemoeid. Het doel van deze gezamenlijke presentatie is om de transparantie van de huurmarkt te vergroten. Dit komt volgens beide organisaties met name de consument ten goede. Sinds 2014 registreren VGM NL en de NVM samen de transactiedata van huurwoningen. Vorig jaar vonden ze de tijd rijp om de huurmarktcijfers periodiek te presenteren. 

Vrije sector huurmarkt als volwassen markt

De vrije huursector verdient een betere reputatie, meent NVM-voorzitter Hukker. 'Vaak wordt gezegd dat huren voor losers is, voor mensen die niet in staat zijn om een woning te kopen. Maar ik zie een heel andere maatschappelijke ontwikkeling, namelijk dat steeds meer mensen – jong en oud – bewust kiezen voor huur. Het biedt comfort, en het is flexibel. Zeker voor het toenemende aantal zzp’ers en flexwerkers op de arbeidsmarkt, dat vaak tijdelijk hier en dan weer elders in het land werkt, is huren vanwege de tijdelijke aard een bijzonder aantrekkelijke optie. En voor de ouderen biedt huren ook in toenemende mate grote voordelen. Zo kan zelfstandig wonen met een zorgfunctie worden gecombineerd. En veel ouderen die altijd in een koopwoning hebben gewoond kunnen door over te gaan naar een huurwoning hun vermogen uit de koopwoning vrijspelen.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):