woensdag, 6. april 2016 - 9:07 Update: 06-04-2016 11:37

'Twee Nederlandse bedrijven betrokken bij dubieuze constructies'

Panama Papers: twee Nederlandse bedrijven betrokken bij dubieuze constructies
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Uit verder onderzoek van de Panama Papers door journalisten van dagblad Trouw en het Financieele Dagblad blijkt dat advocaten van notariskantoor Ploum Lodder Princen (PLP) en trustkantoor Infinfax uit Amsterdam dubieuze constructies voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren hebben opgezet.

Sinds eind 2012 is PLP de vaste notaris van Infinfax. Trustkantoor Infinfax is in Nederland de vaste zakenpartner van Mossack Fonseca, het juridische advieskantoor in Panama, waarvan de administratie werd  gehackt en die in de Panama Papers terechtkwam.

Infinfax levert belastingadvies en trustdiensten aan Mossack Fonseca en zet constructies op om geld in en uit landen als Mexico en Ecuador te laten stromen. PLP is regelmatig betrokken bij het opstellen van de notariële aktes die daarvoor noodzakelijk zijn. Volgens het FD en dagblad Trouw is PLP betrokken bij de schijnverkoop van een pand in Ecuador, die een transactie van bijna twee miljoen vanuit het belastingparadijs Anguilla moet verhullen.

Hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik  vindt zeker twee transacties opvallen. In het FD zet hij er vraagtekens bij of PLP deze aktes wel had mogen laten passeren. In de krant noemt hij het 'juridisch cowboygedrag', 'waar een notaris zich verre van zou moeten houden'. PLP gaat volgens Van Mourik ook veel te ver als het in april vorig jaar een akte passeert voor de uitgifte van certificaten door een commanditaire vennootschap, maar deze is niet ingeschreven in het Handelsregister. Van Mourik in de krant: 'Dat is een economisch delict. De notaris had de akte nooit mogen passeren als de cv niet was ingeschreven in het Handelsregister.’