dinsdag, 12. april 2016 - 18:32 Update: 12-04-2016 18:45

ING: Nederlandse bedrijven kunnen meer omzet halen uit Zuid-Duitsland

ING: Nederlandse bedrijven kunnen meer omzet halen uit Zuid-Duitsland
Foto: SXC
Amsterdam

Nederlandse bedrijven zijn op dit moment onvoldoende aangehaakt op de groeiregio’s in Duitsland. 'Er valt voor Nederlandse bedrijven meer omzet te halen in Zuid-Duitsland', zo blijkt dinsdag uit een rapport van ING Economisch Bureau dat ter gelegenheid van de handelsmissie naar Beieren wordt gepubliceerd.

Nederland blijft in haar handelsrelatie met Duitsland sterk afhankelijk van Noordrijn-Westfalen. Bijna 40% (€ 38,5 miljard) van de export gaat naar deze regio. Naar de economisch snelst groeiende deelstaten Baden-Württemberg en Beieren gaat 22%, terwijl dit 33% van de Duitse economie is. 

400 miljard

Pijler onder deze Zuid-Duitse deelstaten is de technologische industrie, die een omzet realiseren van ruim € 400 miljard. Deze industrie biedt niet alleen voor Nederlandse industriële toeleveranciers veel potentie, ook voor de logistiek. 

Traditioneel is de Nederlandse logistiek gericht op export naar Duitsland, met een flinke onbalans in de handel tot gevolg. Vooral de Zuid-Duitse machinebouw biedt kansen om meer gevulde containers van Duitsland naar Nederland, en van daaruit de wereld in, te krijgen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):