zaterdag, 23. april 2016 - 8:26 Update: 23-04-2016 8:30

Alle Europese ministers van Financiën bijeen in Amsterdam

Alle Europese ministers van Financiën bijeen in Amsterdam
Foto: Min. van Financiën
Amsterdam

Minister Jeroen Dijsselbloem leidde vrijdag in Amsterdam diverse discussies tijdens de informele Raad voor Economische en Financiële Zaken (Ecofin). Dit meldt het ministerie van Financiën.

Belastingfraude- en ontwijking

De Europese ministers van Financiën van de 28 landen van Europese Unie bespraken onder meer versterking van de Europese bankenunie, de zogenoemde Panama Papers en de bijdrage van de financiële sector aan een duurzame en stabiele economie. Daarnaast zal Nederland als voorzitter prioriteit geven aan manieren om belastingfraude en –ontwijking te bestrijden.

Bij de discussie over de bankenunie ging het over het risico van landen in geldnood. Banken met veel staatsobligaties kunnen daardoor ook in geldnood raken. Nederland had als EU-voorzitter dit punt op de agenda gezet. “We hadden een diepgaande discussie,” zei Dijsselbloem. “Het is goed om te merken dat iedereen het belang van dit onderwerp inziet.”

Zaterdag 23 april

De ministers komen morgen, zaterdag 23 april, opnieuw bijeen. Dan gaat het over eenvoudigere en beter voorspelbare regels voor de begrotingen van de eurolanden. Ook staat btw-fraude op de agenda. Nederland zou graag zien dat de lidstaten nog meer gezamenlijk optrekken en vernieuwende methodes gebruiken om criminele bendes te bestrijden.

Categorie:
Provincie: