woensdag, 4. mei 2016 - 22:09 Update: 04-05-2016 23:27

Greenpeace eist stopzetting onderhandelingen TTIP. SP spreekt van 'wurgakkoord'

Amsterdam

Milieuorganisatie Greenpeace lekte onlangs geheime onderhandelingsteksten over het 'wurgakkoord' TTIP, een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU). De organisatie bracht 248 pagina's aan geheime informatie over TTIP naar buiten.

De tekst bevat hoofdstukken over onder andere andere telecommunicatie, pesticiden en landbouwproducten. Dit schrijft ninefornews.nl.

Als het handelsverdrag doorgaat, zullen onder meer het milieu, de volksgezondheid en de voedselveiligheid in het geding komen, zo waarschuwt de organisatie. Volgens Greenpeace gaat het allemaal ten koste van de burger en is het akkoord vooral goed voor de winsten van de multinationals. De milieuorganisatie eist daarom ook dat de onderhandelingen worden stopgezet, dat de burger beter wordt ingelicht over het akkoord en dat een debat op gang wordt gebracht. Er is volgens hen al te veel geheimhouding rond TTIP geweest en de democratie is door de VS en de EU al te lang buiten het onderhandelingsproces gehouden. Faiza Oulahsen van Greenpeace nederland zegt hierover: 'Deze documenten laten zien dat miljoenen mensen terecht bezorgd zijn over TTIP. TTIP is een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven.'

De documenten tonen dat Europa steeds meer onder druk wordt gezet door de VS. De regering in Washington zou zelfs de export van Europese auto's naar de VS willen tegenhouden als de EU haar grenzen niet wijd openzet voor nog meer Amerikaanse landbouwproducten. De Amerikanen willen dat de regels die in Europa van kracht zijn ten aanzien van voeding drastisch worden versoepeld. Dit zijn juist de wetten die de consument moet beschermen tegen genetisch gemanipuleerde gewassen en met hormoon behandeld vlees.

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks reageert na het lekken van de TTIP-documenten: 'Europa kan alleen een akkoord met de Amerikanen bereiken als het haar principes overboord gooit; de enige juiste conclusie is om met de onderhandelingen over TTIP te stoppen.' Volgens GroenLinks zal het handelsakkoord economisch gezien de EU weinig opleveren, terwijl het daarentegen wel schadelijk zal zijn voor de Europese democratie en het vermogen van overheden om zelf de markt te regelen.

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dik vindt dat de onderhandelingen over TIP moeten worden afgebroken. In een reactie zegt hij: 'Keer op keer waarschuwen wij voor het wurgakkoord TTIP. Keer op keer spreken minister Ploumen en EU-commissarissen Timmermans en Malmström sussende woorden. Dit wurgakkoord moet van tafel.'  En verder: 'Ook is de kans levensgroot dat er aparte rechtbanken voor multinationals komen waarmee bedrijven hoge schadeclaims tegen landen kunnen indienen. Daarmee wordt de democratie uitgehold en de rechtsstaat gepasseerd.'

Categorie: