maandag, 9. mei 2016 - 21:39 Update: 10-05-2016 12:55

'Topeconomen: geen belastingparadijzen meer'

'Topeconomen willen af van belastingparadijzen'
Foto: fbf
Den Haag

'Er bestaat geen rechtvaardiging voor economische belastingparadijzen.' Dat schrijft een groep van meer dan 300 vooraanstaande economen in een brief aan Oxfan Novib.

De economen vinden dat kleine landjes, waar allerlei geldzaken buiten het oog van  belastingdiensten worden gehouden 'geen bruikbaar economisch doel dienen'. Wat hen betreft kunnen de fiscale vrijhavens wel afgeschaft worden.' De brief is maandag gepubliceerd en ondertekend door een heleboel gerenommeerde experts waaronder schrijver en econoom Thomas Piketty, Nobelprijs-winnaar Angus Deaton en VN-adviseut Jeffrey SachsDit melden verschillende media maandag.

De economen wijzen erop dat belastingparadijzen de wereldeconomie verstoren en pleiten voor meer transparantie en betere afspraken tussen landen. Over veel zaken verschillen economen nogal eens van mening, maar als het gaat om belastingontduiking hebben ze wel allemaal dezelfde mening.

In de brief schijven de economen dat de belastingparadijzen niet alleen de werking van de wereldeconomie verstoren, maar dat zo allen een elitair groepje rijke individuen en multinationals er de voordelen van plukt, terwijl economisch succes voor andere mensen en bedrijven wordt verkleind. Door het bestaan van belastingparadijzen lopen veel armere landen  bovendien miljarden aan belastinginkomsten mis.

Komende donderdag start de 'International Anti-Corruption Summit' in London, waar veel wereldleiders op afkomen en het onderwerp belastingontduiking hoog op de agenda staat.