donderdag, 12. mei 2016 - 14:12

Nederland Europees kampioen in faciliteren belastingontwijking

Nederland Europees kampioen in faciliteren belastingontwijking
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Belastingparadijs of niet, van alle EU-landen biedt Nederland internationale bedrijven het ruimste aanbod aan mogelijkheden om belasting te ontwijken. Dit stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe rapport over belastingontwijking en de rol van Nederland hierbij.

Nederland scoort het hoogst van alle EU-lidstaten, namelijk op 17 van de 33 indicatoren die de Europese Commissie hanteert voor agressieve belastingplanning. Alleen België en Cyprus komen in de buurt van ons land, zij scoren respectievelijk op 16 en 15 van deze indicatoren.

Nederland loopt door belastingontwijking naar schatting 5,5 miljard euro mis doordat Nederlandse bedrijven zelf jaarlijks 1,5 miljard euro aan belasting ontwijken en 4 miljard euro door mee te doen aan wereldwijde fiscale concurrentie.

In het nieuwe Oxfam Novib-rapport Nederland belastingparadijs, ‘Leuker kunnen we het niet maken. Wel eerlijker', wordt duidelijk dat Nederland volop meedoet aan de mondiale belastingwedloop. Mede dankzij de Nederlandse regelgeving slagen multinationale bedrijven erin, ten koste van ontwikkelingslanden, jaarlijks minstens 100 miljard euro wereldwijd aan belasting te ontwijken. 

Categorie:
Provincie: