maandag, 16. mei 2016 - 11:44 Update: 16-05-2016 12:52

Zwitserland stemt in juni over basisinkomen van 2200 euro

Zwitserland stemt in juni over basisinkomen van 2200 euro
Foto: Archief FBF.nl
Bern

In een referendum dat op 5 juni in Zwitserland gehouden wordt, mogen de Zwitsers zich uitspreken over het basisinkomen. Zwitserland is het eerste land waar over dit onderwerp een nationaal referendum plaatsvindt. Dit meldt de Zwitserse krant in het Engels: The Local.

De Zwitsers mogen stemmen over de vraag of iedereen in het land een onvoorwaardelijk basisinkomen hoort te krijgen. De voorstanders van het basisinkomen hebben zich verenigd  in het Basic Income Earth Network (BIEN). Zij zijn van mening dat het basisinkomen armoede wegwerkt alsook de afhankelijkheid van een uitkering. Met een basisinkomen kunnen mensen ongeacht hun omstandigheden een waardig leven leiden en deelnemen aan het openbare leven, zo vindt de Zwitserse afdeling van BIEN. Met een onvoorwaardelijk basisinkomen geef je mensen de kans om van hun leven te maken wat ze echt willen. Zo kunnen ze vrijwilligerswerk gaan doen, zich laten omscholen of meer tijd met hun kinderen doorbrengen.  Gabriel Barta van Bien: 'We hebben een basisinkomen nodig om iedereen de kans te geven om zijn eigen ondernemer te zijn, te kiezen welke job hij of zij uitoefent.'

tegenstanders van het basisinkomen zijn bang dat het basisinkomen voor veel mensen een excuus  wordt om gewoon uit de arbeidsmarkt te stappen, met name als het gaat om mensen die deeltijds werken of die in laagbetaalde jobs aan de slag zijn. Als de Zwitsers voor het basisinkomen stemmen, moet de politiek zich daarna buigen over vragen als: hoe hoog het loon zou zijn, hoe het gefinancierd  moet worden  en wie er allemaal van kan profiteren. Dat proces kan volgens Barta nog meer dan 10 jaar in beslag nemen.

Bien zou het liefst zien dat elke Zwitser een onvoorwaardelijk inkomen van 2500 Zwitserse frank (2200 euro) per maand krijgt. Ook kinderen zouden  een basisinkomen moeten krijgen, tot hun achttiende zo’n 560 euro per maand. Maar de initiatiefnemers houden ook de mogelijkheid open voor een aangepaste versie van het basisinkomen. In het meest betaalbare model zou het dan wel gaan over de eerste 2.200 euro van het loon dat je krijgt in je job. Heb je een hoger loon, dan komt het verschil er gewoon bovenop.

Op dit moment is de kans echter klein dat een meerderheid zich achter het voorstel schaart, meldt swissinfo.ch. In de peilingen blijft het voorstel steken op ongeveer 30 procent.