donderdag, 23. juni 2016 - 12:55 Update: 23-06-2016 13:22

FNV stapt uit cao-overleg winkelpersoneel Fashion, Sport & Lifestyle

 FNV stapt uit cao-overleg winkelpersoneel Fashion, Sport & Lifestyle
Foto: fbf
Amsterdam

Vakbond FNV Handel is uit het overleg over een nieuwe cao Fashion, Sport & Lifestyle gestapt. ‘De werkgevers verenigd in INretail willen de arbeidsvoorwaarden nog verder uitkleden’, licht FNV-bestuurder Niels Suijker donderdag toe.

‘Ze stellen als harde eis dat we akkoord gaan met een verruiming van de dagspiegel en het verder afschaffen van toeslagen, zonder enige vorm van compensatie. Dat is voor FNV simpelweg een brug te ver.’

If you pay peanuts, you get monkeys

Voor het tweede jaar op rij wil INretail schrappen in de toeslagen, dit keer zijn de avondtoeslag voor doordeweekse dagen en de zaterdag tot 22:00 uur aan de beurt. Dennis Snijers, werkzaam bij H&M en lid van de onderhandelingsdelegatie van FNV Handel: ‘De INretail-werkgever ziet ons enkel nog als kostenpost en staart zich blind op het concurreren op arbeidsvoorwaarden'. 

'If you pay peanuts, you get monkeys. Maar het ligt niet aan de personeelskosten, de branche loopt achter de feiten aan. De eisen van de consument zijn veranderd en juist daarom zouden de werkgevers ook moeten investeren in het vakmanschap van hun personeel. Helaas, dat gebeurt niet’, aldus Snijers.

Werk moet lonen

De FNV vindt dat werk moet lonen maar daar is volgens de bond in deze branche al nauwelijks sprake van. Suijker: ‘Onzekere contracten, het schrappen van toeslagen en seniorendagen, het korten op loon bij ziekte, geen loonsverhoging als je iets meer verdient dan het schaalloon en een lagere financiële vergoeding bij ontslag. 

Dat is wat INretail betreft de inhoud voor het vervolg van het cao-overleg. Dat is het hele trieste vooruitzicht voor alle hardwerkende medewerkers die zich elke dag weer inzetten om klanten van dienst te zijn.’

De cao Fashion, Sport & Lifestyle geldt voor circa 70.000 werknemers bij onder andere H&M, Zeeman, Coolcat, Wibra en Aktiesport. Ongeveer een kwart van de medewerkers is jonger dan 23 jaar. INretail vervolgt het cao-overleg op maandag 27 juni met drie andere vakbonden.