woensdag, 3. augustus 2016 - 16:34 Update: 03-08-2016 19:29

Vodafone en Ziggo mogen fuseren

Vodafone en Ziggo mogen van EU-commissie fuseren
Foto: Vodafone
Brussel

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening groen licht gegeven voor de voorgenomen oprichting van een joint venture in Nederland door telecombedrijf Vodafone en Ziggo, waarvan kabelbedrijf Liberty Global het moederbedrijf is. Dit heeft de EU-Commissie woensdag bekendgemaakt.

Voorwaarde

Het besluit hangt af van de voorwaarde dat Vodafone zijn afdeling vaste lijnen voor consumenten in Nederland verkoopt.

De Commissie vreesde dat de voorgenomen transactie de voordelen zou hebben weggenomen die waren ontstaan door de recente intrede van Vodafone op de Nederlandse telecommarkt. Zonder de fusie had Vodafone immers het potentieel om een sterke concurrent te worden op het gebied van vaste en vaste-mobiele multiple play-diensten voor consumenten. 

Verkoop

De door Vodafone aangeboden verkoop neemt die bezwaren volledig weg, waardoor de Commissie in fase I groen licht kan geven voor deze telecomfusie. Daarnaast heeft de Commissie vandaag ook een verzoek afgewezen om de beoordeling van de transactie naar de Nederlandse mededingingsautoriteit te verwijzen.

Margrethe Vestager, Europees commissaris belast met het mededingingsbeleid: 'De telecommarkt is van strategisch belang voor onze digitale samenleving. Ik ben blij dat we groen licht hebben kunnen geven voor de oprichting van de joint venture tussen Vodafone en Liberty Global in Nederland. Dankzij de door Vodafone aangeboden verbintenissen zullen de Nederlandse consumenten concurrerende prijzen en een goede keuze kunnen behouden.'

In Nederland biedt Vodafone mobiele communicatiediensten en vaste telefonie, breedbandinternet en televisiediensten voor consumenten aan. Vodafone bezit zijn eigen mobiele netwerk en maakt voor zijn andere diensten gebruik van wholesaletoegang tot de koper- en glasvezelinfrastructuur van de historisch gevestigde exploitant KPN. 

Liberty Global biedt in Nederland vaste en mobiele communicatiediensten voor consumenten aan onder de naam Ziggo. Ziggo bezit en exploiteert een kabelnetwerk, biedt vaste telefonie, breedbandinternet en televisiediensten via kabel aan, alsook mobiele diensten als exploitant van een mobiel virtueel netwerk.