zaterdag, 20. augustus 2016 - 13:32 Update: 21-08-2016 10:09

Pechtold: nieuwe kabinet moet meer vaste banen creëren

Wil Pechtold nu ineens voor iedereen een echte vaste baan?
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het volgende kabinet moet zorgen dat iedereen een vaste baan kan krijgen, zo vindt D66.

83 procent van de nieuwe banen was afgelopen jaar òf een uitzendbaan òf tijdelijk werk. En wie zo'n baan krijgt, leidt vaak een onzeker bestaan, aldus D66-fractievoorzitter Pechtold in de media. Een opmerkelijke uitspraak. Juist in de afgelopen jaren hebben achtereenvolgende kabinetten die Nederland kent steeds ingezet op het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Ook D66 geloofde dat de economie daar veel baat bij zou hebben.

Volgens D66 is het aantal vaste banen in tien jaar tijd met 500.000 gedaald. 83 procent van alle aangeboden banen was een tijdelijke baan of een uitzendbaan. Pechtold stelt nu dat er een tweedeling op de arbeidsmarkt is ontstaan, waarbij vooral mensen onder de 45 jaar en lager opgeleiden geen vast contract meer kunnen krijgen.

Pechtold: Werkgevers zullen moeten afkicken van het veelvuldig inzetten van goedkope flexwerkers voor werk dat helemaal niet tijdelijk is. Dat accepteren we niet langer'. Volgens Pechtold moet voor iedere werknemer een vast baan bereikbaar zijn. Hij wil dit nu bewerkstelligen door onder meer verdere versoepeling van het ontslagrecht. Dan zou het aantrekkelijker zijn voor werkgevers om mensen in vaste dienst te nemen. Pechtold: 'Zodat werkgevers weten dat ze afscheid kunnen nemen als iemand slecht presteert of er echt geen werk meer is.' Dit melden verschillende media zaterdag

Regels voor flexcontracten en vaste aanstellingen moeten meer op elkaar gaan lijken

Regels voor vaste aanstellingen en flexcontracten moeten volgens D66 dus meer op elkaar gaan lijken. De risico's voor werkgevers moeten kleiner worden, zodat het voor hen aantrekkelijker wordt om mensen in vaste dienst te nemen. Je kunt je als werknemers dan wel gaan afvragen hoe vast een vaste baan nog is en wat de toegevoegde waarde daarvan is. Wat is de zekerheid van een vaste baan is als deze zo erg gaat lijken op een flexcontract?

De Wet Werk en  Zekerheid werd in 2014 mede door steun van D66 aangenomen. De opzet van deze wet was dat het flexwerkers en andere tijdelijke krachten meer zekerheid zou moeten bieden. Maar het percentage nieuwe vaste dienstverbanden is nog nooit zo laag geweest.

Categorie:
Provincie: