vrijdag, 2. september 2016 - 14:07 Update: 02-09-2016 16:26

Sluiten nieuwe kolencentrales beste optie voor noodzakelijke CO2-reductie

Sluiten nieuwe kolencentrales beste optie voor noodzakelijke CO2-reductie
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit een nog geheim rapport dat dagblad Trouw al heeft ingezien, blijkt dat het kabinet een of twee gloednieuwe kolencentrales zal moeten sluiten om te kunnen voldoen aan de vereiste CO2-reductie in 2020.

Alleen op deze wijze kan Nederland relatief betaalbaar voldoen aan het vonnis in de klimaatzaak van Urgenda. Het rapport is opgesteld door het gerenommeerde onderzoeksbureau CE Delft. Dit meldt dagblad Trouw vrijdag. Er zijn wel andere mogelijkheden om de CO2-uitstoot te beperken, maar die zijn erg nadelig voor de consument. Dan spreken we over hogere benzinetarieven, een hogere energierekening vanwege extra geld naar de bouw van windmolens of zonnepanelen en meer besparingen op energie of invoering van rekeningrijden.Dit zou per Nederlander  op 50 tot 80 euro per jaar komen, terwijl het sluiten van de nieuwe kolencentrales op een extra 30 euro per burger per jaar komt. Maar daarbij is een miljardenclaim als schadevergoeding niet meegerekend. Minister Kamp van Economische Zaken wijst sluiting van de nieuwste centrales af als kapitaalvernietiging.

Hoewel de kolencentrales vervuilend zijn, zijn ze vreemd genoeg ook belangrijk voor de groene energieproductie in Nederland. Ze stoken gesubsidieerd houtsnippers mee en dat telt als groene energie. Maar volgens CE Delft kan extra wind- en zonne-energie dit prima vervangen met de vrijkomende subsidie, aldus de krant.