maandag, 19. september 2016 - 21:39 Update: 19-09-2016 22:23

Koning: 'Hubfunctie Schiphol van groot economisch belang'

Koning: 'Hubfunctie Schiphol van groot economisch belang'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

Koning Willem-Alexander heeft maandag de viering van het 100-jarig bestaan van Luchthaven Schiphol meegevierd.

De koning, zelf ook fervent piloot en in het bezit van de 'juiste papieren' om een Fokkertoestel te mogen besturen, hield voor alle aanwezigen een toespraak op het Panoramaterras.

Belang hubfunctie Schiphol

Daarin benadrukte hij het belang van de hubfunctie die Schiphol op dit moment bezit en waarschuwde voor de concurrentie die niet stil zit. 'Enkele andere hubs groeien als kool. Dat vraagt om alertheid, want als een luchthaven zijn hubfunctie verliest, is dat onomkeerbaar. Wij vliegen als het ware op de vleugels van de transferreizigers mee. Als die transferreiziger afhaakt, valt de basis onder het netwerk weg', stelde de koning.

Vermogen om bruggen te slaan

Ook sprak de koning over de tegenstellingen die de luchthaven in de loop der jaren heeft weten te overwinnen als het gaat om tegenstrijdige belangen. 'Opvattingen concurreren soms met elkaar en kunnen soms ook behoorlijk botsen. De kracht van Schiphol zit hem misschien wel in het vermogen telkens weer bruggen te slaan tussen uiteenlopende belangen en samen oplossingen te bedenken die voortgang mogelijk maken. Het is dát vermogen waardoor Schiphol zich kon ontwikkelen van knollenveld tot luchthaven van wereldklasse', aldus de koning.