vrijdag, 8. juni 2018 - 8:35

Productie industrie 5 procent hoger in april

Productie industrie 5 procent hoger in april
Foto: freeimages.com
Amsterdam

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 5 procent hoger dan in april 2017, maakt het CBS bekend. De stijging is groter dan in maart. Al ruim tweeënhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de farmaceutische industrie groeide in april 2018 opnieuw het sterkst.

Productie farmaceutische industrie groeit het sterkst

De farmaceutische industrie produceerde in april ruim 17 procent meer dan in april 2017. Ook de productie van de elektrische-apparaten-, machine- en de metaalproducten groeide sterker dan gemiddeld in de industrie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van maart op april 2018 steeg de productie met 0,6 procent. 

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Vertrouwen producenten positiever

Na twee dalingen op rij, is het producentenvertrouwen in mei weer toegenomen en bereikte de op twee na hoogste waarde ooit. Producenten waren in mei vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. 

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse producenten (Ifo-index) was in mei nagenoeg even hoog als in april.

Categorie:
Provincie: