vrijdag, 28. september 2018 - 8:24

Afzetprijzen industrie ruim 5 procent hoger in augustus

Afzetprijzen industrie ruim 5 procent hoger in augustus
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 5,2 procent hoger dan in augustus 2017, meldt het CBS. De prijsstijging is iets kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 5,5 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijsstijging olie iets kleiner

In augustus 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 64 euro. Dat is 45 procent meer dan een jaar eerder. In juli was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 64 euro, ruim 50 procent hoger dan in juli 2017. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in augustus bijna 35 procent duurder dan in augustus 2017. In juli was de prijsstijging 40 procent. 


Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in augustus bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging is hetzelfde als in juli. 

Ook de prijzen van de elektrotechnische, de auto-, de kunststof- en rubber-, de metaalproducten- en de machine-industrie lagen hoger dan in augustus 2017. De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):