donderdag, 18. oktober 2018 - 9:58 Update: 18-10-2018 10:09

Woningen in en rond Amsterdam gaan boven de vraagprijs van de hand

Woningen in en rond Amsterdam gaan boven de vraagprijs van de hand
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Woningen in en rond Amsterdam worden in doorsnee voor 5 procent meer dan de vraagprijs verkocht. 'Daarmee ligt de verkoopprijs van bestaande woningen in Amsterdam relatief het verst boven de vraagprijs', zo laat het CBS donderdag weten.

Boven de vraagprijs

Ook in de gemeenten rondom Amsterdam en in een aantal andere grote steden worden relatief vaak bedragen boven de vraagprijs betaald, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster naar spanning op de koopwoningmarkt, bekostigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ratio

Na de verkoop van een bestaande koopwoning kan de ratio verkooprijs / vraagprijs worden berekend. Een ratio van 1 wil zeggen dat de verkoopprijs van een bestaande woning gelijk is aan de laatst bekende vraagprijs. In 2017 werd in vijftien gemeenten een mediane ratio van 1 of hoger gemeten.

Noord-Holland

Van de twintig gemeenten met de hoogste mediane ratio in 2017 liggen er twaalf in Noord-Holland. Ook in Almere is dit effect zichtbaar. Hier werd in doorsnee 1,3 procent meer betaald dan de vraagprijs. Naast Amsterdam, Haarlem en Almere maken de gemeente Utrecht en gemeente Groningen de top 5 van 2017 compleet.

Ratio in Nederland loopt op

In april 2014 lag de mediane verkoopprijs van een bestaande woning 5,5 procent onder de vraagprijs. Dit is de afgelopen jaren geslonken. Halverwege 2018 is de mediane ratio over heel Nederland bijna 1.

Gemiddelde aanbodtijd verkochte woningen neemt af

Zowel in juni 2014 als in juni 2018 stonden woningen het kortst te koop in Noord-Holland. In juni 2018 is de gemiddelde aanbodtijd daar twee maanden. Dit is de periode tussen het voor het eerst te koop aanbieden van het huis en de registratie van de overdracht bij het Kadaster.

Flevoland

In alle provincies van Nederland worden koopwoningen in 2018 minder lang aangeboden dan in 2014. De verschillen in aanbodtijd tussen provincies zijn toegenomen tussen 2014 en 2018. De afname van de aanbodtijd is met zeven maanden het sterkst in de provincie Flevoland en het minst sterk in de provincie Groningen (twee maanden).

Categorie:
Provincie: