woensdag, 13. januari 2021 - 12:03

Derde periode NOW: helft toekenningen naar horeca en detailhandel

terras-stoelen-horeca
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

UWV heeft in totaal ruim 77.000 aanvragen toegekend voor de derde periode van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Deze werkgevers hebben samen zo’n 1,3 miljoen mensen in dienst. Inmiddels heeft UWV 1,7 miljard euro aan voorschotten overgemaakt aan deze werkgevers. De sectoren horeca en catering en detailhandel zijn samen goed voor meer dan de helft van alle toekenningen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde UWV-factsheet met informatie over de toegekende aanvragen.

In de derde periode NOW komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december. Die tegemoetkoming is maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming.

Aanvankelijk konden werkgevers een aanvraag indienen van 16 november tot en met 13 december. Na de aankondiging van de lockdown door premier Rutte heeft UWV het loket opnieuw opengesteld van 15 december tot en met 27 december. Van de uiteindelijke ruim 81.000 aanvragen kwamen er 23.000 binnen - meer dan een kwart - na de start van de lockdown.

Totale voorschotbedrag komt uit op circa 2,8 miljard euro

Iets minder dan 4000 aanvragen zijn afgewezen, omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. De overige 77.000 werkgevers hebben inmiddels allemaal de eerste termijn van het voorschot ontvangen, aan een groot deel is  inmiddels ook de tweede termijn overgemaakt. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. In totaal verwacht UWV zo’n 2,8 miljard euro aan voorschotten over te maken voor de derde periode NOW. Daarvan is nu dus zo’n 1,7 miljard uitgekeerd.

Ter vergelijking: voor de eerste periode NOW werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde UWV 7,9 miljard euro aan voorschotten uit. Bij de tweede periode NOW ging het om ruim 63.500 toekenningen en een totaal voorschotbedrag van 4,3 miljard euro.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: