dinsdag, 7. december 2021 - 17:52 Update: 07-12-2021 17:57

Inflatie in Nederland was nog nooit zo hoog in afgelopen 40 jaar

opladen-elektrisch-auto
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

De inflatie in november was de hoogste na september 1982 dus in bijna 40 jaar tijd. Dit meldt het CBS dinsdag.

Energieprijzen torenhoog

In oktober was de inflatie 3,4 procent. 'De snelle stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van gas, elektriciteit, motorbrandstoffen, voeding en kleding. Consumentengoederen en -diensten waren in november 5,2 procent duurder dan een jaar eerder', aldus het CBS.

Energieprijzen stijgen verder

De prijzen van gas en elektriciteit zijn in november verder gestegen. Gas was in november 53,0 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat 30,6 procent. De prijsstijging op jaarbasis van elektriciteit nam toe van 39,6 procent in oktober naar 74,9 procent in november. De bijdrage van gas en elektriciteit aan de totale inflatie van 5,2 procent in november was ruim 2 procentpunt.

Duurdere motorbrandstoffen

Naast gas en elektriciteit zijn ook motorbrandstoffen in november duurder geworden. De prijsstijging van benzine ten opzichte van november 2020 was 31,4 procent. In oktober was benzine 24,7 procent duurder dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde prijs van diesel en lpg nam toe in november. 

Ook voeding en kleding duurder

Ook de prijsontwikkeling van voeding en kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in november 1,1 procent duurder dan een jaar eerder. In oktober was dat 0,2 procent. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van aardappelen, fruit en koffie. Kleding was in november 5,2 procent duurder dan vorig jaar, in oktober was dat 3,0 procent.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):