maandag, 4. december 2023 - 9:06

Omzetstijging in auto- en motorbranche minder groot

monteur bezig met remschijf
Foto: Gerald Oswald
Den Haag

De auto- en motorbranche boekte in het derde kwartaal van 2023 vergeleken met een jaar eerder een omzetstijging van 10,4 procent. Dat is minder dan in het tweede kwartaal, toen de omzetstijging nog 33,7 procent was. Openstaande orders die in het tweede kwartaal nog nageleverd werden en toen nog voor extra omzet zorgden, zijn inmiddels weggewerkt. Daarnaast is de groei van de verkoop van elektrische voertuigen niet meer zo groot als in het tweede kwartaal. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

De deelbranche handel en reparatie van personenauto’s boekte de grootste omzetstijging in de auto- en motorbranche in het derde kwartaal van 2023 (13,1 procent). De importeurs haalde een omzetstijging van 12,1 procent. 

De omzet van de zwaardere bedrijfsautobranche en de gespecialiseerde reparatiebedrijven steeg met dubbele cijfers ten opzichte van een jaar geleden, met respectievelijk 11,8 procent en 10,2 procent. De branche handel in onderdelen noteerde een omzetstijging van 2,5 procent en bij de motorenhandel en reparatie daalde die met 13,3 procent.

Ondernemersvertrouwen weer minder positief

Het ondernemersvertrouwen  in de auto- en motorbranche was -14,8 aan het begin van het vierde kwartaal van 2023. Begin derde kwartaal was het ondernemersvertrouwen nog - 10,0. 

Vergeleken met andere branches hebben ondernemers in de auto- en motorbranche ook minder vertrouwen. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2023 was het ondernemersvertrouwen over alle bedrijfstakken -10,1.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):