vrijdag, 8. januari 2016 - 17:35 Update: 11-01-2016 18:32

Bekende kledingmerken maken het te bont met giftige stoffen kinderjassen

Giffen gevonden in bontkragen kinderjassen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In de bontkragen van kinderjassen zitten grote hoeveelheden giftige stoffen, namelijk het kankerverwekkende formaldehyde en hormoonverstorende ethoxylaten. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa en dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren.

Het Duitse Bremer Umweltinstituut heeft in opdracht van Kassa en Bont voor Dieren zes bontkragen van kinderjassen van bekende merken als Canada Goose, Versano, Woolrich, Nickelson en Airforce onderzocht. Het bont aan deze jassen komt van wasbeerhonden en coyotes. De onderzoekers hebben gekeken naar de aanwezigheid van de stoffen formaldehyde en ethoxylaten. Deze stoffen worden gebruikt om bont chemisch te reinigen, conserveren en verven.

Hormoonverstorend

Uit het onderzoek blijkt dat vijf van de zes onderzochte bontkragen veel meer van de stof ethoxylaten bevatten dan de richtlijnen voor textiel toestaan. In de bontkraag van het merk Airforce ligt de concentratie zelfs ruim 30 keer hoger. Ethoxylaten zijn schadelijk voor de voortplanting, irriterend en mogelijk kankerverwekkend.

Kankerverwekkend

De stof formaldehyde komt in vijf van de zes bontkragen uit het onderzoek ruim boven het gehalte dat is toegestaan volgens de Nederlandse Warenwet. Formaldehyde tast de slijmvliezen aan en zorgt voor allergieverschijnselen. Het International Agency for Research on Cancer heeft formaldehyde in 2004 bovendien bestempeld als kankerverwekkend.

Verbod

Jacob de Boer, Hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de Vrije Universiteit, maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid. 'De gehalten aan ethoxylaten en formaldehyde zijn dermate hoog dat zorg omtrent effecten door blootstelling aan deze stoffen gerechtvaardigd is. De resultaten maken het noodzakelijk om goed te kijken naar de normstelling voor deze producten of het eventueel verbieden ervan', aldus De Boer.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):