woensdag, 13. januari 2016 - 8:52 Update: 13-01-2016 17:36

Moeder moet kunnen worden gedwongen tot keizersnede in belang kind

Gyneacologen pleiten voor gedwongen keizersnee als dat noodzakelijk is voor het kind
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

In enkele gevallen moet het mogelijk zijn om een keizersnede uit te voeren, zonder toestemming van de moeder, want het ongeboren kind heeft ook rechten.

Dit schrijven artsen en juristen deze week in Medisch Contact. Ze vinden de instemming van de moeder wel belangrijk, maar niet per se doorslaggevend. De groep artsen en juristen, die hebben verenigd in de ‘Beraadsgroep rechtspositie van het kind vóór de geboorte,  wil een lans breken voor een ad hoc rechterlijk oordeel.

Als het leven van het kindje in gevaar is en de moeder weigert de ingreep, dan moet de arts naar de rechter kunnen stappen. Nu heeft de moeder nog het laatste woord als het om een keizersnede gaat. Als zij die weigert, kan een arts niets doen. Die situatie leidt vaak tot de dood van het kindje.

Dat de moeder een keizersnede weigert, terwijl dat het best voor kindje is, komt in een ziekenhuis zo'n paar keer per jaar voor. In het Erasmus MC zo'n twee tot drie keer paar jaar, zo schrijft Medisch Contact. De artsen je juristen vinden dat de keus van een keizersnede niet alleen een zaak van de moeder is, maar ook die van de foetus.

De arts zal altijd beginnen met de vraag of de moeder toestemming  voor een keizersnede, maar als die weigert, terwijl het leven van het kindje in gevaar is, dan kan namens het ongeboren kind aan de rechter toestemming worden gevraagd voor een keizersnede. 

De rechter zou dan direct naar de verloskamer moeten komen en de knoop doorhakken. Kost dat te veel tijd, dan moet de arts tot een spoedoperatie kunnen overgaan 'die daarna alsnog door de rechter met terugwerkende kracht kan worden gehonoreerd'.

Categorie:
Provincie: