zondag, 17. januari 2016 - 15:27

Turkmenistan heeft de verkoop van alle tabaksproducten verboden

Turkmenistan heeft de verkoop van alle tabaksproducten verboden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Turkmenistan

De president van Turkmenistan heeft de verkoop van alle tabaksproducten verboden en verbiedt roken in het hele land. President Gurbanguly Berdymukhamedow, die in zijn eerdere loopbaan tandarts en minister van gezondheidszorg was, wil dat zijn burgers gezonder gaan leven.

Afgelopen maand werd het hoofd van de dienst Volksgezondheid al uit zijn ambtelijke macht gezet omdat hij er niet in was geslaagd om de burgers aan te moedigen om te stoppen met roken. De president dreigde ermee de man te ontslaan als hij er niet in zou slagen om tabak te verbannen. 

Om zijn imago bij te schaven heeft de president foto's verspreid waarop te zien is dat hij deelneemt aan gezonde activiteiten. Hij wil zo zijn bevolking laten zien hoe je gezonder kan leven zonder de verslavende ongezonde peuk. Het valt nog af te wachten wat de impact van het tabaksverbod zal betekenen voor de gezondheid van de Turkmeense bevolking: de levensverwachting is er momenteel amper 65 jaar.  

Nu de handel in tabak is verboden, is er een bloeiende illegale handel ontstaan in tabak en sigaretten, zo meldt de onafhankelijke website Chrono-TM. Volgens de site betalen mensen al snel 20 euro voor een pakje sigaretten. In winkels is rookwaar niet meer te verkrijgen. Wanneer ze het wel verkopen riskeren boetes tot 1500 euro.