maandag, 18. januari 2016 - 22:57 Update: 19-01-2016 14:51

'Een op de tien jonge moeders heeft twee jaar na de bevalling nog pijnklachten'

'Tien procent van de jonge moeders houdt nog jaren last van baringspijn'
Foto: Archief FBF.nl
Leiden

Uit onderzoek van het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat tien procent van de jonge moeders in Nederland ruim twee jaar na de bevalling nog altijd pijn heeft.

Het gaat dan om allerlei pijnklachten die blijven na de bevalling, zoals bekkenpijn, heftige rugpijn en pijnlijke buikklachten. Artsen zijn geschrokken van het hoge aantal. Dit schrijft de Telegraaf maandag.

Er worden jaarlijks zo'n 180.000 baby's geboren. Volgens hoogleraar anesthesiologie prof. dr. Albert Dahar blijft de pijn na de bevalling zitten in het totale gevoelsgedeelte dat bij de bevalling is betrokken.  Veel moeders moeten zich door de pijnklachten regelmatig ziek melden of kunnen niet meedoen met alledaagse dingen.

Professor Dahan bestudeerde samen met anderen de pijnervaringen van jonge moeders die zowel via de 'natuurlijke weg' als via een keizersnee hun baby hadden gekregen. Dahan in de krant: 'De groep met aanhoudende baringspijn heeft ook dikwijls last van depressie en angstige klachten. Er is veelvuldig bezoek aan de huisarts. De klachten beïnvloeden het dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld ook tijdens seksualiteit.' Volgens de onderzoekers laten beide type bevallingen zware sporen na in het onderlichaam van een vrouw. Vaak is er sprake van aanzienlijke schade aan weefsels, maar ook huidzenuwen en spieren kunnen beschadigd zijn geraakt.

 

 

Categorie:
Provincie: