zondag, 24. januari 2016 - 18:43 Update: 01-02-2016 20:00

RIVM: Zwangere vrouwen kunnen beter niet reizen naar zika-virus gebieden

Zwangere vrouwen kunnen beter niet reizen naar zika-virus gebieden
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Bilthoven

Zwangere vrouwen kunnen beter niet reizen naar gebieden waar het zika-virus heerst. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

"Wij adviseren zwangere vrouwen om twee keer over zo'n reis na te denken. Overweeg of het nou verstandig is en laat je informeren", zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziektebestrijding bij het RIVM, in Nieuwsuur.

De VS en België gaven al eerder een negatief reisadvies voor zwangere vrouwen die naar Zuid-Amerika willen. Het geldt voor veertien landen waar het virus is vastgesteld.

Colombiaanse kranten melden dat het virus ook gevaarlijk zou kunnen zijn de mens aan zich. Er wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen het zikavirus en de slopende zenuw- en spieraandoening die het syndroom van Guillain-Barré heet. In Colombia is er namelijk een stijging van het aantal patiënten die deze ziekte hebben.

In Nederland hebben 10 mensen zich gemeld bij het AMC die het zika-virus hebben opgelopen. Ze liepen het virus op in Suriname. De mug die het virus overbrengt komt in Nederland nog niet voor.

Nederland heeft (nog) geen reisadvies afgegeven. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: