maandag, 15. februari 2016 - 19:40 Update: 16-02-2016 12:41

Zika-virus duikt op in Bonaire

Zikavirus ook op Bonaire
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bonaire

Vandaag is bevestigd dat een inwoner van Bonaire op het eiland besmet is geraakt met het zikavirus. Al eerder werd het virus gevonden binnen het Caribisch gebied. Dat maakt het RIVM bekend.

Daarom was het te verwachten dat het virus zich zou verspreiden naar de Nederlandse eilanden daar. Voor reizigers naar Bonaire geldt ook het advies om overdag en in de vroege avond muggenwerende maatregelen te nemen. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt uit voorzorg geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis goed te overleggen en uitstel te overwegen van reizen die niet noodzakelijk zijn.

Patiënten in Nederland

In Nederland is tot nu toe bij 23 personen het zikavirus vastgesteld. Zij zijn allemaal op reis besmet geraakt met het virus. Omdat in Nederland de verantwoordelijke steekmuggen niet voorkomen, is verspreiding van het virus binnen Nederland zeer onwaarschijnlijk. Een uitzondering hierop zijn de Nederlandse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, hier komen deze steekmuggen wel voor. 

Zikakoorts

Het zikavirus veroorzaakt zikakoorts. Ongeveer 1 op de 4 mensen krijgt klachten. Meestal verloopt de ziekte vrij mild. De belangrijkste klachten zijn: koorts, oogontsteking, hoofdpijn en huiduitslag. Er zijn aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus vroeg in de zwangerschap mogelijk een hersenafwijking (microcefalie) kan veroorzaken. Of er werkelijk een oorzakelijk verband is wordt op dit moment onderzocht. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):