woensdag, 24. februari 2016 - 12:38 Update: 25-02-2016 21:28

Verboden voor medici om te Whatsappen over patiënt

Artsen mogen geen WhatsApp meer gebruiken voor informatie over patiënten
Foto: WhatsApp
Hilversum

Artsen mogen niet meer via de WhatsApp communiceren over patiënten.

Van de artsenkoepel KNMG mag een arts WhatsApp gebruiken als maar niet duidelijk uit de gegevens blijkt, wie de patiënt in kwestie is. Maar de Autoriteit Persoonsgegevens is strenger: WhatsApp voldoet niet aan de norm om dergelijke gevoelige gegevens uit te wisselen. Artsen moeten daarom op zoek naar een alternatief. Dit heeft  EenVandaag naar buiten gebracht.

De meeste artsen zijn wel enthousiast over het gebruik van WhatsApp. Sommige artsen twijfelen eraan of deze methode veilig genoeg is om medische gegevens te delen.  WhatsApp is in bezit van Facebook, dat vaak vanwege privacyschending onder vuur ligt.

Er zitten ook beslist voordelen aan het gebruik van WhatsApp. Zo vragen artsen bijvoorbeeld bij een operatie advies via WhatsApp.. Bij een ingewikkelde dubbele transplantatie speelde WhatsApp onlangs bijvoorbeeld een belangrijke rol. De operatie kon slagen omdat alle vijftien betrokken artsen via WhatsApp goed op de hoogte waren. Bij transplantaties mag geen onnodige tijd verloren gaan, want dan kunnen de organen afsterven.

Hans Flu, oud vaatchirurg, houdt zich met het ontwikkelen van een nieuwe, veilige app  voor artsen. De app heet MDLinking en komt in mei op de markt.

 

Categorie:
Tag(s):