donderdag, 3. maart 2016 - 15:43 Update: 04-03-2016 13:31

Patiëntgegevens op onbeveiligde externe harddisk AvL gestolen

Onbeveiligde harde schijf onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek gestolen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

In december is een onbeveiligde externe harde schijf ontvreemd waarop gegevens van patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) stonden. Dit heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt.

'De schijf is samen met andere persoonlijke eigendommen uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen. Wij hebben geen enkele aanleiding om te denken dat de diefstal gericht was op de onderzoeksgegevens', stelt het ziekenhuis. 

Tot op heden is de gestolen schijf niet teruggevonden. De kans dat dit alsnog gebeurt lijkt uitermate klein. De diefstal is pas recent aan het Antoni van Leeuwenhoek gemeld. 

'Ons instituut kent een informatiebeveiligingsbeleid, hierin staat dat medewerkers geen patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers mogen meenemen. Dat dit toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste. Het gaat om gegevens van 781 patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten in leven. Zij zijn vandaag allemaal persoonlijk geïnformeerd', aldus het AvL. 

De externe harde schijf bevatte kopieën van bestanden van het Antoni van Leeuwenhoek. Het gaat om gecodeerde informatie die te maken had met deelname van patiënten aan wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast staat er ook een aantal bestanden op van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. 

In deze laatste bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling. De onderzoeker heeft gehandeld in strijd met de regels.

Het feit dat de externe harde schijf is ontvreemd, heeft geen invloed op de behandeling die patiënten in het Antoni van Leeuwenhoek ondergaan of hebben ondergaan. De kwaliteit van de behandeling is dus op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan.

Categorie:
Provincie: