maandag, 7. maart 2016 - 14:40 Update: 09-03-2016 13:50

Bouw gastenverblijf UMC Utrecht Cancer Center van start gegaan

Gestart met bouw gastenverblijf UMC Utrecht Cancer Center
Foto: UMC Utrecht
Utrecht

Maandagochtend is door de voorzitter van het UMC Utrecht Cancer Center, prof. dr. Elsken van der Wall het startsein gegeven voor de bouw van het Gastenverblijf. Dit meldt het UMC Utrecht maandag.

Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling om familie en naasten van patiënten met kanker een gastvrij onderkomen te bieden binnen de muren van het ziekenhuis. Dat laatste is bijzonder: patiënt en familie verblijven dag en nacht onder hetzelfde dak, op slechts enkele minuten lopen van elkaar. 

In het Gastenverblijf, op de 3e verdieping van het ziekenhuis, komen acht tweepersoonskamers, een gezamenlijke huiskamer en een keuken. De officiële opening vindt plaats op 1 september 2016.

Overnachten

Binnen de muren van het Cancer Center zorgt het Gastenverblijf zorgt vooral voor ontspanning, warmte en afleiding. “Patiënten komen uit heel Nederland, omdat het Cancer Center zeer specialistische oncologische zorg biedt. Dankzij het Gastenverblijf kunnen niet alleen de familieleden en naasten van onze patiënten dichtbij overnachten. 

Ook patiënten die van ver komen, kunnen gebruik maken van het Gastenverblijf. Zij kunnen er bijvoorbeeld de nacht voorafgaand aan hun behandeling overnachten, zodat ze op de dag van behandeling geen inspannende reis hoeven te maken. Zo kunnen zij zich in alle rust mentaal ontspannen en voorbereiden op de behandeling. ”Ik ben ontzettend blij dat we, mede dankzij de bijdrage van sponsoren, onze patiënten en hun familie over een paar maanden deze mogelijkheid kunnen bieden,” aldus prof. dr. Elsken van der Wall.

Noodzaak

In het Gastenverblijf draait het om rust, privacy, lotgenotencontact, aandacht en samen kunnen zijn. De komst en inrichting van het Gastenverblijf is een gezamenlijke inspanning van het UMC Utrecht Cancer Center en Stichting Vrienden van het UMC Utrecht, waarbij de vriendenstichting geld beschikbaar heeft gesteld en geworven onder meer bij Stichting Roparun.

Michael Beenhakker​directeur van Stichting Roparun: “Wat een prettig en gastvrij onderkomen kan betekenen, zowel voor de patiënt als voor familie en naasten, weten wij maar al te goed. Een Gastenverblijf is geen luxe maar noodzaak, evenals een smaakvolle inrichting ervan. Het is belangrijk dat mensen zich er prettig voelen. Wij leveren hier dan ook graag een bijdrage aan.” 

Stichting Roparun doneert 370.000 euro voor het Gastenverblijf. Andere sponsoren zijn Fonds NutsOha en Stichting Zabawas. Vrienden UMC Utrecht schonk eerder al 500.000 euro als stimuleringsprijs.

Categorie:
Provincie: