dinsdag, 29. maart 2016 - 15:00 Update: 30-03-2016 14:18

Vier specifieke genen ontdekt bij cannabisgebruikers

Genen ontdekt die van invloed zijn op cannabisgebruik
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Onderzoekers van het AMC, VU en de Radboud Universiteit hebben vier genen ontdekt die een rol spelen bij het gebruik van cannabis.

Dat publiceren zij samen met collega’s uit Europa en de VS deze week in Translational Psychiatry. Het onderzoek werd gedaan onder bijna 40.000 deelnemers uit 17 verschillende studies die samen het ‘Internationaal Cannabis Consortium’ vormen.

Eén op de vier Nederlanders heeft ooit tijdens zijn leven cannabis gebruikt. Hoewel cannabis voor sommigen een relatief onschuldige drugs lijkt, kan cannabisgebruik leiden tot psychische en lichamelijke klachten en tot verslaving.

Uit eerdere studies onder tweelingen is bekend dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen (ongeveer 45% erfelijkheid) bij het wel of niet gaan gebruiken van cannabis. Maar niet eerder was duidelijk om welke genen het ging.

De onderzoekers vonden vier genen die bij cannabisgebruikers een andere variatie vertoonden dan bij mensen die nooit cannabis gebruikten. 

“Eén van deze vier genen, NCAM1, wekte onze interesse extra omdat dit gen in eerdere studies ook een rol speelt bij nicotineverslaving”, aldus onderzoekers Prof. Eske Derks (AMC) en Prof. Jacqueline Vink (Radboud Universiteit).

NCAM1 speelt een rol bij de overdracht van dopamine in de hersenen. Dit hormoon dat ervoor zorgt dat je beloning ervaart speelt een grote rol bij verslaving.

Of dat ook bij cannabisgebruik het geval is moet nu verder onderzocht worden. De onderzoekers toonden verder aan dat de genetische risicofactoren voor cannabisgebruik voor een groot deel overlappen met de risicofactoren van nicotinegebruik.

De vondst van deze vier genen geeft meer inzicht in de biologische processen die een rol spelen bij cannabisgebruik. Vervolgonderzoek zal zich gaan richten op hoe de genen het gebruik van cannabis beïnvloeden en of ze een rol bij verslaving spelen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):