dinsdag, 5. april 2016 - 8:50 Update: 08-04-2016 13:25

'Driekwart voedingsmiddelen met vitamineclaim is niet goed voor gezondheid'

'Ruim driekwart voedingsmiddelen met vitamineclaim is ongezond'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

In het geval van 76% van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat blijken deze ongezond te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van foodwatch.

Het betreffen bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, ijsjes en energy drinks. Aan dit soort producten worden vaak vitamines toegevoegd waarna met een prominente vitamineclaim op de verpakking een gezonder imago wordt verkregen.

Daarmee wordt de verkoop van junkfood gestimuleerd. Het betreffen vaak kinderproducten. Opmerkelijk genoeg staan op bijvoorbeeld groenten en fruit - ontegenzeggelijk gezonde producten vol vitamines - zelden vitamineclaims.

foodwatch: “Vitamineclaims doen daarmee exact het tegenovergestelde van wat met deze claims werd beoogd. Ze zijn bedoeld om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken.

E-mail actie gestart

In de praktijk verleiden ze mensen echter juist om junkfood te kopen.”  foodwatch wil dat er in Europees verband een verbod komt op het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op ongezonde producten en start daarom vandaag een e-mailactie .

Europa heeft hierover al in 2009 een plan opgesteld, maar hiertegen voert de voedingsindustrie een forse lobby. Het plan ligt nu al 7 jaar in een Brusselse bureaulade.

Volgende week wordt in het Europees Parlement zelfs gestemd over een voorstel om dit plan definitief van tafel te krijgen. Het onderzoek van foodwatch toont de noodzaak aan van een verbod op vitamine-, mineralen- en gezondheidsclaims voor junkfood.

Categorie:
Provincie: