dinsdag, 12. april 2016 - 20:33 Update: 13-04-2016 13:21

'Continuïteit van zorg veiliggesteld door overname Victas'

Arkin neemt failliete verslavingszorg Victas over
Foto: Archief EHF
Amsterdam/Utrecht

Stichting Arkin uit Amsterdam is de nieuwe eigenaar van Victas, de instelling voor verslavingszorg in Utrecht. Dat is dinsdag bekendgemaakt door de curator nadat de Rechtbank op 5 april jl. het faillissement van Victas had uitgesproken. Dit meldt Arkin dinsdag.

De overname door Arkin betekent dat de continuïteit van zorg is veilig gesteld. Jeroen Muller, de bestuursvoorzitter van Arkin, is vooral opgelucht dat de continuïteit van de cliëntenzorg gewaarborgd is. 

“Cliënten en medewerkers dreigden de dupe te worden van een situatie waar niemand om gevraagd heeft”. Voor de overname is nog wel ontheffing nodig van de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument en Markt. Een aanvraag daarvoor is ingediend.

Muller bevestigt dat eerder ook al gesprekken werden gevoerd over een mogelijke fusie met Victas. “Wij waren toen al erg geïnteresseerd in Victas, omdat deze zorginstelling bekend staat om de hoge kwaliteit van zorg”. Net als Arkin-dochter Jellinek kreeg Victas in 2015 een uniek tweejarig voorkeurscontract van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, omdat de verslavingszorg die deze instellingen leveren kwalitatief goed, klantgericht en doelmatig is. 

“De behandelresultaten liggen boven het landelijk gemiddelde en de klantwaardering is goed. Dat sluit aan bij onze inhoudelijke drive om passende, hoogwaardige en specialistische zorg te bieden voor een doelmatige prijs. Ook de forensische behandelingen en de reclassering sluiten naadloos aan bij de activiteiten van de andere Arkin-dochter Inforsa. Door het bundelen van al deze expertise kan er iets heel moois ontstaan”, aldus Muller.

Arkin wil zoveel mogelijk Victas medewerkers aan het werk houden. Muller: “Het zijn professionals die erg betrokken zijn bij hun cliënten. We hebben ze hard nodig”. Hoeveel medewerkers hun baan uiteindelijk zullen behouden, is voornamelijk afhankelijk van de definitieve omvang van de contractafspraken met financiers, zoals zorgverzekeraars en gemeenten.

Curator Johan Westerhof van Victas is content met de uitkomst. “We hebben in Arkin een partij gevonden die garant staat voor de continuïteit van zorg en de kwaliteit daarvan. Ook heeft deze overname draagvlak bij alle belangrijke stakeholders van Victas. Hierdoor is een soepele overgang mogelijk.”

De cliënten van Victas, verwijzers, medewerkers en andere belanghebbenden worden deze week nader geïnformeerd over de overname. In het belang van de gewenste continuïteit van zorg zal Arkin met de (toekomstige) eigenaar van het pand ABC-straat in overleg te treden over een nieuw te sluiten huurovereenkomst. Ook met de eigenaren van overige panden zal overleg plaatsvinden.

Arkin behandelt mensen met psychiatrische stoornissen en complexe psychische- en verslavingsproblematiek. De kracht van Arkin ligt in het bieden van complexe zorg in een (groot)stedelijke omgeving. De instelling is tevens een vooraanstaand opleidingsinstituut en verricht wetenschappelijk onderzoek. 

Jaarlijks worden zo’n 30.000 cliënten behandeld, verspreid over een groot aantal behandellocaties in Amsterdam, Haarlem, Amstelveen, Hoofddorp, Amersfoort en Hilversum. Arkin is financieel gezond en er werken 3500 mensen.

Categorie:
Provincie: