dinsdag, 3. mei 2016 - 20:14 Update: 04-05-2016 14:23

Geen verschil tussen donormoedermelk en kunstmelk

Melk van eigen moeder het beste voor veel te vroeg geboren baby’s
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Kinderen met een zeer laag geboortegewicht die worden gevoed met eigen moedermelk hebben een veel kleinere kans op ernstige infecties als sepsis of meningitis, de gevaarlijke darmziekte NEC of overlijden dan de kinderen die kunstvoeding krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en AMC onder premature baby's.

Donormelk of kunstvoeding

Verder blijkt dat gepasteuriseerde donormelk tijdens de eerste 10 dagen van hun leven niet beter is dan kunstvoeding. De resultaten zijn dinsdag door de onderzoekers gepresenteerd op een groot kindergeneeskundig congres in Baltimore (USA) en gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift JAMA Pediatrics.

Ongeveer 10% van de baby's wordt te vroeg geboren (voor 37 weken zwangerschap) en ongeveer 15% hiervan weegt minder dan 1500 gram. Er is dan sprake van een extreem laag geboortegewicht. Bij deze premature baby's speelt vaker bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, de darmziekte NEC en overlijden. 

Uit onderzoek blijkt dat de eerste 10 dagen eigen moedermelk het allerbeste is. De moeders van deze premature baby's kunnen echter vaak niet direct na de geboorte genoeg moedermelk produceren, waardoor zij zijn aangewezen op donormelk of kunstmelk.

Prof. Hans van Goudoever (AMC/VUmc) en zijn groep onderzochten premature baby's die naast hun eigen moedermelk of donormelk of kunstvoeding kregen. Hebben prematuren een verschillend risico op ernstige infecties, NEC of overlijden als zij donormelk of kunstvoeding krijgen? 

Van Goudoever en zijn groep vonden dat beide groepen een even grote kans hebben op deze aandoeningen. Dit gold voor 44.7% van de groep met kunstvoeding en 42.1% van de groep met donormelk. 

De onderzoekers tekenen hierbij wel aan dat de onderzoeksperiode kort was. Ook merken zij op dat de donormelk o.a. wordt gepasteuriseerd en ingevroren voor gebruik later. Hierdoor neemt de kwaliteit van de donormelk af.

Geen verschil donor- en kunstmelk

Onderzoeksleider Hans van Goudoever: 'We zagen geen verschillen in het risico op dodelijke infecties, NEC of overlijden in de eerste 10 dagen tussen de prematuren die donormelk of kunstmelk kregen. We kunnen zeker stellen dat eigen onbewerkte moedermelk het beste is voor deze te vroeg geboren baby's'. 

'Waarschijnlijk heeft langer gebruik van donormelk wel voordelen, niet alleen op infecties maar ook op IQ. Daarom blijven we ook donormelk uit de Nederlandse Moedermelkbank beschikbaar stellen voor deze zeer kwetsbare groep kinderen', aldus Goudoever.

Categorie:
Provincie: