Uit recent onderzoek van TNS Nipo dat in opdracht van KWF Kankerbestrijding is uitgevoerd, blijkt dat 90 procent van de ouders zegt er alles aan te doen om hun kinderen niet te laten verbranden.
Ernstig verbrande huid kinderen
Toch heeft bijna 1 op de 7 Nederlandse kinderen van 4-11 jaar al eens een ernstig verbrande felrode huid met eventueel blaren gehad. Als reden om kinderen van 4-11 jaar niet altijd in te smeren, noemt 50% van de ouders dat ze hier niet altijd aan denken. Vaak ook omdat ze geen zonnebrandcrème bij zich hebben. Ernstige verbranding in de jeugd geeft een verdubbelde kans geeft op melanoom, op latere leeftijd.
Zonkracht 5 of 6 verwacht
Dit weekend wordt zonkracht 5 of 6 verwacht. Dat betekent dat de gemiddelde huid gemakkelijk verbrandt: al na 15-25 minuten onbeschermd in de zon kan dit gebeuren. Daarbij komt dat in deze tijd van het jaar de huid nog weinig zon gewend is, en dus gevoeliger is voor verbranding.
Start zoncampagne ‘smeren, kleren, weren’
KWF sluit hierbij aan door de campagne ‘smeren, kleren, weren’. Dit is een handig ezelsbruggetje die mensen helpt herinneren aan zonbescherming bij buiten activiteiten. En het geeft aan dat de huid niet alleen beschermd kan worden door het smeren van zonnebrandcrème, maar ook door bedekkende kleding te dragen en af en toe de zon te weren door de schaduw op te zoeken.
Kinderen beschermen
83% van de ouders denkt dat kinderen eerder verbranden dan een volwassene. Dit is niet altijd waar. Bij kinderen kunnen beschadigingen door UV-straling uit zonlicht nare gevolgen hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar.
Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. In die beschadigde cellen ontstaan 'littekens' die kinderen hun leven lang met zich meedragen.
Dit is aan de buitenkant niet te zien: de beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Maar hoe meer 'littekens', hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.
Aantal huidkanker patiënten gestegen
De gevaren van de zon worden regelmatig onderschat. Toch is huidkanker de één na meest voorkomende kanker in Nederland. Jaarlijks horen ruim 50.000 Nederlanders dat ze huidkanker hebben. Tien jaar geleden waren dit er nog 28.000. Als deze trend zich doorzet zijn er naar verwachting ca. 75.000 nieuwe patiënten met huidkanker in 2020.
Het aantal diagnoses van melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, is de afgelopen jaren weer toegenomen: 5962 mensen hebben in 2015 de diagnose melanoom gekregen, tegenover 5644 in 2014. In 2014 zijn 928 mensen overleden aan de gevolgen van huidkanker.