woensdag, 11. mei 2016 - 20:09 Update: 11-05-2016 20:54

Paracetamol vermindert inlevingsvermogen van mensen

Paracetamol verminderd inlevingsvermogen van mensen
Foto: fbf
Ohio

Paracetamol vermindert niet alleen de pijn, maar kan ook het inlevingsvermogen voor zowel de fysieke als de sociale pijn verlagen. Dit blijkt uit onderzoek door de Ohio State University.

Deelnemers aan het onderzoek dachten dat mensen minder pijn en lijden ervaren nadat ze paracetamol hadden genomen. Onderzoeker Dominik Mischkowski zegt ‘Deze bevindingen suggereren dat de pijn van andere mensen niet zo groot en erg lijken als je paracetamol hebt genomen.’

De proefpersonen namen paracetamol en na een uur wachten moesten de deelnemers acht korte scenario's lezen waarin iemand leed aan een soort van pijn. Bijvoorbeeld, een scenario ging over een persoon die met een mes gesneden was tot op het bot en een ander was over een persoon die leed ervaart door de dood van zijn vader. De deelnemers beoordeelden de pijn elke persoon in de scenario's ervaren van 1 (geen pijn) tot 5 (slechtst mogelijke pijn).  Over het geheel genomen beoordeelden de deelnemers die paracetamol genomen hadden de pijn van de mensen die in de scenario's voorkwamen tot minder ernstig dan degenen die de placebo hadden genomen.

Oorzaak

'We weten niet waarom paracetamol deze effecten heeft, maar het is zorgwekkend', aldus de onderzoekers. Er zal verder onderzoek worden gedaan waarom paracetamol invloed kan hebben op de emoties en het gedrag van mensen. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar het effect van ibuprofen, om te zien of het  soortgelijke resultaten heeft.