vrijdag, 13. mei 2016 - 16:00 Update: 16-05-2016 13:51

COPD-patiënten voelen zich vaak ook psychisch ongezond

Ook vaak andere chronische aandoeningen bij COPD-patiënten
Foto: CWZ Nijmegen
Den Haag

Mensen met de chronische longziekte COPD zeggen vaker dan gemiddeld één of meer andere chronische aandoeningen te hebben en zij geven ook aan zich bovengemiddeld vaak psychisch ongezond te voelen. Dit meldt het CBS vrijdagmiddag.

COPD vaker onder 50-plussers en vrouwen

Een op de twintig ondervraagden gaf in 2014/2015 aan COPD, chronische bronchitis of longemfyseem te hebben of te hebben gehad in het voorafgaande jaar. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête. COPD komt het meeste voor bij 50-plussers. Vrouwen gaven iets vaker aan dat ze deze chronische longaandoening hadden; het ging hierbij om ruim 5 procent, tegen ruim 4 procent bij mannen.

Andere chronische aandoeningen

Mensen met COPD gaven vaker aan nog een of meer andere chronische aandoeningen te hebben (acht op de tien) dan mensen zonder deze longziekte (bijna vijf op de tien). Als rekening gehouden wordt met verschillen in geslacht, leeftijd, herkomst en inkomen tussen mensen met en zonder COPD, zijn deze verschillen wat kleiner.

Psychische klachten en gezondheid

Wie COPD heeft, ervaart ook vaker psychische klachten. Twee op de tien mensen met deze chronische ziekte voelde zich psychisch ongezond. Die verhouding verandert nauwelijks als rekening gehouden wordt met bovengenoemde verschillen in achtergrondkenmerken. Zes op de tien mensen met COPD noemden hun gezondheid minder dan goed, tegenover bijna twee op de tien mensen zonder deze aandoening. Een deel van dit verschil is toe te schrijven aan verschillen in de achtergrondkenmerken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):