dinsdag, 14. juni 2016 - 10:28 Update: 15-06-2016 23:30

'Derdegraadsbrandwonden door Berenklauw mogelijk'

Kinderen lopen ernstige brandwonden op door Berenklauw
Foto: fbf
Utrecht

Veel mensen weten het niet, maar in onze vrije natuur komt veelvoudig een plant voor die gevaarlijker is dan deze eruit ziet. Het gaat om de Berenklauw.

De vaste plant, die veel langs dijken en wegen voorkomt, kan voor mensen ernstige huidirritatie veroorzaken. Vooral de stengel en de bladsteelharen veroorzaken wonden. Wie in aanraking komt met de plant terwijl de zon schijnt, kan er zelfs ernstige brandwonden aan overhouden. Zij kunnen zelfs zo erg zijn dat er wonden kunnen ontstaan tot in de derde graad. In minder ernstige gevallen ontstaat vaak eerst een brandblaar, die later overgaat in een soort zwerende wond. Het verdwijnen daarvan kan een langdurige kwestie zijn.

Kinderen lopen ernstige brandwonden op

De zoons van Zamarra Kok, van 7 en 9 jaar, liepen afgelopen weekend tweedegraads brandwonden op door de plant. De bezorgde moeder waarschuwt met een oproep op Facebook.

''Berenklauw staat momenteel in bloei. Wat ik niet wist, is dat deze plant LEVENSGEVAARLIJK is. Mijn kinderen hebben ernstige brandwonden en enorme blaren op hun hele lijf opgelopen door berenklauw. Bij inname is het dodelijk, als het in je oog komt ben je blind. Heel veel mensen weten dit niet'', aldus Kok.

De plant op zich is niet gevaarlijk, maar in de haartjes zitten bepaalde stoffen waar de mensenhuid op reageert: cumarinen en furocumarinen. Deze maken de huid overgevoelig voor zonlicht en daardoor kunnen er brandwonden ontstaan. Veel gemeente hebben een beleid om de Berenklauw op door kinderen druk bezochte plekken weg te halen.

Categorie:
Provincie: