dinsdag, 14. juni 2016 - 17:05 Update: 14-06-2016 17:09

PvdD: schrap de btw op groente en fruit

PvdD: schrap de btw op groente en fruit
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De Partij voor de Dieren wil dat groente en fruit vrijgesteld worden van btw. De Europese Commissie heeft onlangs aangekondigd de btw-richtlijn te willen aanpassen. Marianne Thieme wijst het kabinet erop dat dit het moment is om btw in te zetten als instrument voor een duurzamere, gezondere samenleving.

Gedrag sturen

Belastingen zijn een goede manier om gedrag te sturen. Echter, bij elk debat de afgelopen jaren over de wenselijkheid van differentiatie in het btw-tarief als instrument voor gedragsverandering, verwees het kabinet naar de zeer strikte Europese btw-richtlijn. 

Die schrijft voor dat er alleen een hoog en een laag tarief mag worden vastgesteld, geen 0-tarief. Die richtlijn schrijft ook heel precies voor over welke producten dat lage tarief geheven mag worden. Hierdoor is het nu niet mogelijk om gezonde producten als (biologische) groente en fruit vrij te stellen van btw.

Twee moties ingediend

De Europese Commissie heeft aangekondigd de btw-richtlijn te willen aanpassen. Dit biedt Nederland de kans om voor een groenere en flexibelere btw-richtlijn te strijden. Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft hiertoe dinsdag twee moties ingediend. 

Thieme: 'We hebben een hogere belasting op alcohol en tabak met de bedoeling het gebruik ervan te verminderen. Laten we dan de belasting op goederen en diensten die juist bijdragen aan een duurzame, gezonde samenleving verlagen! De EU-richtlijn is nu een enorme sta-in-de-weg voor echte vergroening en verduurzaming van het belastingstelsel. Goed dus dat deze richtlijn herzien wordt!'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):